جهت آشنایی بیشتر با ارتودنسی ثابت فک بالا ، با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
اهداف درمان ارتودنسی را می توان به پنج دسته تقسیم کرد:
با این وجود هنگامی که تغییر شکل شدید اسکلت فک در بیماران نوجوان و بزرگسال با اختلاف قابل توجه فک بالا نسبت به فک پایین رخ می دهد، دستیابی به اهداف درمان فقط با ارتودنسی، غیر ممکن می شود. در این شرایط هم از ارتودنسی فک بالا یا پایین و هم از جراحی برای اصلاح ناهنجاری دندان و ناهماهنگی اسکلتی فک باید استفاده کرد.
به جراحی اصلاحی فک، جراحی ارتوگناتیک گفته می شود که توسط جراحان فک و صورت انجام می شود تا طیف وسیعی از بینظمیهای اسکلتی و دندانی جزئی و کلی را اصلاح کند. این بی نظمی ها شامل مواردی از جمله مشکل نامناسب بودن جای فک و دندان که به نوبه خود میتواند جویدن، سخن گفتن و نفس کشیدن را دچار مشکل کند میشود. ارتودنسی همراه با جراحی ارتوگناتیک میتواند در بهبود ظاهر صورت معجزه کند.
درمان ترکیبی از ارتودنسی و جراحی معمولاً حدود ۱۸ تا ۲۴ ماه زمان نیاز دارد و درمان ممکن است که به چهار مرحله تقسیم شود که عبارت اند از:
همانطور که در متن در بالا گفته شد و به آن اشاره شد ارتودنسی فک بالا در صورتی که مشکلات خیلی شدید باشد و در کنار مشکلات دندانی، فک بالا هم مشکل داشته باشد، باید ارتودنسی فک بالا را همراه با جراحی فک بالا انجام داد که به شما توضیح داده شد. در ادامه به توضیحات مربوط به ارتودنسی فک بالا که به چهار دسته تقسیم می شد، می پردازیم.
افرادی که به طور بالقوه می توانند از جراحی ارتوگناتیک بهرهمند شوند افرادی هستند که فک و دندانشان در جای درست خودش نیست و به صورت نادرست قرار گرفته و رشد کرده است. این جراحی در بیماران مبتلا به ارتوپدی دندان مصنوعی هم برای راهنمایی رشد، درمان انتخابی مناسبی است یا در مواردی که تغییر شکل دندان چنان شدید است که ارتودنسی فک بالا به تنهایی برای اصلاح آن کافی نیست.
همچنین دستیابی به نتایج موفقیت آمیز درمانی در بیماران، به اجرای یک طرح در برنامه ریزی درمانی موثر توسط پزشک ارتودنتیست و جراح فک بستگی دارد که باید در نظر گرفته شود. برنامه ریزی درمانی در بیماران نیاز به اجرای یک طرح درمانی موثر دارد و باید در نظر گرفت که یکی از مهمترین مراحلی است که باید انجام شود. زیرا، به محض شروع درمان، دیگر امکان تغییر و تعلیق در آن تقریباً غیر ممکن می شود.
در این مرحله فک و دندان بیمار باید توسط پزشک ارتودنتیست و جراح فک و صورت تایید شود که هیچ گونه پتانسیلی برای رشد بیش از حد ندارد. اگر بیمار هنوز در سن رشد است باید به صورت سالانه معاینه شود تا رشد او کامل شود و پس از آن باید این درمان را انجام دهد. ابتدا اطلاعات در مورد وضعیت سلامت عمومی بیمار و بیماری های قبلی که داشته مورد ارزیابی قرار میگیرد.
در صورت عدم وجود موارد منع جراحی و بیهوشی عمومی، معاینه دقیق که شامل ارزیابی و عکسهای صورت و فک می باشد گرفته می شود و پس از آن متخصص ارتودنسی به همراه جراح فک در مورد روش و روند درمان تصمیم می گیرند. یکی از جنبه های مورد بررسی در این درمان این است که آیا عمل جراحی در فک بالا یا فک پایین به صورت همزمان نیاز است و یا اینکه فقط باید ارتودنسی فک بالا و جراحی فک بالا انجام شود.
ارتودنسی جراحی فقط با اصلاح ارتودنسی کمی تفاوت دارد و دستیابی به زیبایی بهینه در این درمان، به همکاری یکپارچه متخصصین ارتودنسی و جراحان فک و صورت بستگی دارد. ارتودنسی قبل از عمل شامل موارد زیر می شود:
به طور خلاصه اهداف درمان قبل از جراحی، از بین بردن شلوغی دندان، درست کردن قوس دندان و تراز کردن آن ها می باشد.
به طور کلی این اصلاحات باعث می شود که مال اکلوژن از نظر جراحی بد به نظر برسد؛ اما میزان واقعی مشکل اسکلتی را نشان میدهد. بنابراین امکان اصلاح بهینه درجراحی را فراهم میکند.
تقریبا ۴ تا ۶ هفته پس از جراحی، بیمار باید برای شروع درمان پس از جراحی به متخصص ارتودنسی خود مراجعه کند. این مرحله بعد از عمل جراحی صورت میگیرد و برای بهبود ثبات جراحی، امری ضروری است. هدف از ارتودنسی پس از جراحی این است که دندان ها تراز مناسب تری داشته باشند و هر گونه بازگشت احتمالی پس از جراحی از بین برود.
ارتودنسی فک بالا پس از جراحی معمولاً حدود ۶ ماه طول می کشد و ممکن است شامل استفاده از لاستیک های بین فک باشد. قابل ذکر است که ارتودنسی دقیق و مناسب پس از جراحی به اینگونه است که بیماران باید نگهدارنده های بالا و پایین داشته باشند.
جراح و متخصص ارتودنسی باید از موارد زیر جلوگیری کند:
دلایل زیادی وجود دارد که ممکن است افراد نیاز به درمان جراحی دهان و دندان در حین درمان ارتودنسی فک بالا یا پایین خود باشند. این جراحی ها از کشیدن یک دندان عقل معمولی گرفته تا جراحی های پیچیده برای بازسازی صورت را شامل می شود.
برخی از شایع ترین شرایطی که وجود دارد که ممکن است نیاز به تخصص خاصی داشته باشد که فقط یک جراح دهان و دندان میتواند آن را بررسی و ارائه کند عبارتند از: