خیلی از والدین از ما میپرسند که آیا راهی برای تشخیص زودهنگام مشکلات ارتودنسی کودکان مان وجود دارد؟ اگر کودک ما مشکلی در خصوص دندان هایش داشته باشد آیا میتوانیم آن را خیلی زودتر از آنکه دردسرساز شود شناسایی کرده و برطرف کنیم؟ جواب ما هم تقریبا همیشه بله است و پیشنهاد میکنیم که فرزندانتان را دست کم از سن 7 سالگی به مطب یک متخصص ارتودنسی خوب ببرید تا بعد از معاینه و ارزیابی دقیق مشکلات ارتودنسی کودکان را در صورت وجود شناسایی کرده و خیلی زود درمان کنید. به خاطر اهمیت این موضوع ما این مقاله را به مشکلات اساسی و شایع ارتودنسی دندان در کودکان اختصاص داده ایم.
به طور کلی به نظر میرسد که 9 مشکل اساسی در خصوص عدم هماهنگی دندان ها و فک کودکان وجود دارد. از آنجا که شاید برخی از والدین هنوز کودکان خود را به متخصص ارتودنسی نشان نداده اند، میتوانید ادامه مقاله را بخوانید و اگر فکر میکنید کودکتان با یکی از مشکلات ذکر شده مواجه هست حتما او را به نزد یک متخصص ارتودنسی خوب ببرید.
همه شما به عنوان والدین میدانید که تقریبا در چه بازه زمانی دندان های کودکانتان جوانه میزنند. (چه دندان شیری و چه دائمی) زمانی که یک دندان کج به صورت غیرطبیعی از لثه بیرون بزند کاملا میتوان این موضوع را متوجه شد. زمانی که دندانی به این شکل از لثه بیرون بزند یا اصطلاحا جوانه بزند احتمال آسیب به لثه و سایر دندان ها وجود دارد. این آسیب لزوما آنی و خیلی زودرس نیست و میتواند در آینده باعث بروز مشکلاتی برای کودک شود. یک متخصص ارتودنسی خوب میتواند این مشکل را تشخیص داده و فکری به حال دندانی که بد در آمده کند تا مشکلات احتمالی آینده برای کودک پیش نیاید.
کراودینگ دندان یا همان ازدحام دندان ها از شایعترین مشکلات ارتودنسی کودکان به شمار میرود. زمانی که فک کودک نسبتا کوچک باشد و دندان ها حین جوانه زدن و رشد کردن فضای کافی برای رشد در اختیار نداشته باشند کج میشوند و هر کدام به یک سمت تمایل پیدا میکنند. بسته به شدت ازدحام دندان ها، یک متخصص ارتودنسی میتواند با روش های مختلفی این مشکل را حل کرده و یا حتی پیش از وقوع ازدحام آن را برطرف کند.
کراس بایت نیز از مشکلات ارتودنسی کودکان است که نسبتا شیوع زیادی در بین کودکان دارد. این عارضه زمانی رخ میدهد که تعدادی از دندان های فک بالا، پشت دندان های فک پایین پنهان میشوند. کراس بایت معمولا ناشی از عدم هماهنگی فک بالا و پایین یا میسالایمنت است. متخصص ارتودنسی برای حل این مشکل از وسیع کننده های کام یا پالاتال اکسپندها استفاده میکند. این دستگاه ها فک بالا را وسیع کرده و به درمان کراس بایت کمک زیاد میکنند.
اگر به دندان برخی از کودکان نگاه کرده باشید متوجه وجود فاصله بین آن ها میشوید. این فاصله طبیعی نیست و در حالت عادی نباید بین دندان ها هیچ فاصله ای وجود داشته باشد. کوچک بودن دندان ها و یا بزرگ بودن فک میتواند بزرگترین علت وجود فاصله بین دندان ها باشد که با کمک متخصص ارتودنسی به راحتی برطرف میشود.
به جلو بودن فک پایین نسبت به فک بالا آندربایت یا (UNDERbites) گفته میشود. در حالت طبیعی فک بالا و پایین در هماهنگی زیادی با هم هستند و فک بالا اندازه دو تا 3 میلیم متر جلوتر از فک پایین است. اما زمانی که فک پایین خیلی بیشتر از فک بالا جلوتر باشد میگویند شخص آندربایت دارد. این مشکل میتواند ناشی از وارد شدن آسیب و یا رشد بیش از حد فک پایین باشد. با مداخله زود هنگام توسط یک متخصص ارتودنسی خوب میتوان این مشکل را حل کرد و یا از آن پیشگیری کرد اما اگر مداخله به تاخیر بی افتد احتمالا نیاز به جراحی فک داریم.
اوربایت دقیقا برعکس آندربایت است. یعنی فک بالا خیلی بیشتر از چند میلی متر جلوتر از فک پایین باشد. به نسبت آندربایت، اوربایت از شایعترین مشکلات ارتودنسی کودکان است و بیشتر دختربچه ها دیده میشود. درمان و اصلاح این مورد نیز مشابه آندربایت است.
اورجت نوعی اوربایت دندان است که به صورت عرضی برای دندان های کودکان رخ میدهد این مشکل کاملا برعکس آندربایت کاهش یافته است یعنی دندان های فک بالا یکی از طرفین (چپ یا راست) روی دندان های فک پایین را از طرفین میگیرند.
اپن بایت یا نیش باز زمانی است که بین دندان های فک بالا و پایین در جلو دهان فاصله ای قابل توجه وجود داشته باشد. در حالت عادی زمانی که دهان ما بسته است فک ها با هم هماهنگ بوده و روی هم قرار میگرند اما در اپن بایت اینگونه نیست. اپن بایت نیز از شایعترین مشکلات ارتودنسی کودکان به شمار میرود که اغلب ناشی از مکیدن بیش از حد انگشت شست و یا پستانک است. اشکال در مکانیزم بلع نیز میتواند باعث اپن بایت شود.