شاید برخی از افراد سوال کنند که آیا ارتودنسی مضرات و عوارضی دارد؟ چه عوارضی ممکن است در سنین بالا ناشی از انجام این درمان ایجاد شود؟ آیا کشیدن دندان به منظور این درمان همراه با عوارضی همراه است؟ و یا چه راهکارهایی می تواند بهبود یا پیشگیری از عوارض ارتودنسی منجر شود؟ پس از اتمام این دوره، لازم است که سیم های ارتودنسی از دهان بیمار خارج گردند. در صورتی که سیم ارتودنسی بدون دلیل مناسب در دهان حفظ شود و مدت زمان بیشتری از حداقل زمان مجاز باقی بماند، بیمار ممکن است با عوارض ارتودنسی طولانی مدت مواجه شود که می تواند تاثیرات مخربی بر سلامت دهان و دندان داشته باشد. در این مقاله از مجله کرج اورتو قصد داریم تا به طور جامع در مورد عوارض ارتودنسی صحبت کنیم.
ارتودنسی دندان به تنهایی عوارضی ندارد، در واقع عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و عدم توجه به توصیه های متخصص ارتودنسی می تواند به بروز مضرات یا مشکلات ارتودنسی منجر شود. در زیر به بررسی این مسائل می پردازیم:
۱. بیماری های لثه: عدم رعایت بهداشت دهان و دندان باعث پوسیدگی دندان می شود که در نهایت می تواند به بیماری های پریودنتال و لثه منجر شود.
۲. تحلیل ریشه دندان: در موارد نادر، امکان تحلیل ریشه دندان در حین ارتودنسی وجود دارد که ممکن است به کاهش طول عمر دندان منجر شود.
۳. پوسیدگی دندان: نصب براکت های ارتودنسی باعث انباشت غذای باقیمانده و تشکیل باکتری ها می شود که ممکن است به پوسیدگی دندان منجر شود. رعایت بهداشت دهان و دندان حیاتی است تا این عوارض جلوگیری شود.
۴. زخم و آفت در دهان: نصب براکت ها ممکن است به به وجود آمدن زخم و خراش در دهان منجر شود. این مورد با رعایت بهداشت دهان و استفاده از راهکارهای مناسب قابل مدیریت است.
۵. تاثیر بر مینای دندان: براکت های ارتودنسی ممکن است مینای دندان را تحت تاثیر قرار دهند و لکه هایی را ایجاد کنند. استفاده از دهانشویه ارتودنسی می تواند در جلوگیری از این مشکل موثر باشد.
۶. واکنش های آلرژیک: بعضی از ابزارهای ارتودنسی ممکن است برای برخی افراد آلرژی زا باشند و در معاینه اولیه باید این موارد را در نظر گرفت.
۷. عدم نتیجه مناسب با وجود انکیلوز: انکیلوز (استخوان جوش خورده به دندان) در صورت وجود ممکن است باعث عدم نتیجه مناسب در درمان ارتودنسی شود.
۸. خطر برگشت درمان ارتودنسی: ترس از بازگشت درمان یک نگرانی است، اما با رعایت توصیه ها و استفاده از ریتینر، می توان از بازگشت درمان جلوگیری کرد.
👈بیش تر بخوانید: آیا با مشکلات قابل حل با ارتودنسی دندان آشنایی دارید؟
بریس های ارتودنسی دندان ابزارهایی هستند که توسط متخصص ارتودنسی برای اصلاح مشکلات دندانی یا فکی به کار می روند. اگرچه این بریس ها برای قرار دادن دندان ها در تراز مناسب به خوبی عمل می کنند، اما از سوی دیگر، ممکن است باعث ایجاد مشکلات جدی در حوزه بهداشت دهان و دندان شوند.
بزرگترین چالشی که بیماران در حین درمان ارتودنسی با آن مواجه می شوند، محدودیت هایی هستند که بریس در حین مسواک زدن و نخ دندان کشیدن ایجاد می کند.
حفظ بهداشت دهان و دندان به دلیل گیر افتادن ذرات غذا در میان براکت ها و سیم های ارتودنسی ممکن است برای فرد به یک چالش جدی تبدیل شود. در شرایطی که بیمار قادر به پاکسازی مناسب فضای بین دندان ها نباشد، فرصت مناسبی برای تشکیل پلاک ها ایجاد می شود. پلاک یک لایه نازک متشکل از باکتری است که روی سطح دندان تشکیل می شود و با مسواک زدن صحیح می توان از شر آن خلاص شد. اما در شرایطی که این پلاک ها به خوبی از روی دندان پاک نشوند، نهایتاً به جرم دندان تبدیل خواهد شد و تنها دندانپزشک قادر به حذف آنها از روی دندان ها خواهد بود. بر اساس تحقیقات انجامشده، جرم دندان با افزایش احتمال خطر ابتلا به بیماری های لثه همراه است.
تا زمانی که بافت لثه و استخوان در دهان حفظ شده و سلامتی داشته باشد، امکان استفاده از درمان ارتودنسی برای بزرگسالان وجود دارد. اما با تمام این مزایا، ارتودنسی در بزرگسالان ممکن است با عوارض و چالش هایی همراه باشد که در زیر به آنها اشاره شده است:
اگر با برخی از عوارض ارتودنسی دندان مواجه شده اید، از راهکارهای زیر برای کمک به بهبود آنها استفاده کنید:
👈بیش تر بخوانید: ارتودنسی ژله ای دندان چه کمکی به اصلاح طرح لبخند می کند؟
با تشکر از ورود تجهیزات پیشرفته به زمینه دندانپزشکی، امروزه بسیاری از عوارض ارتودنسی به شدت کاهش یافته اند و بیماران می توانند با اطمینان بیشتری درمان خود را شروع کرده و با موفقیت به اتمام برسانند.
برای مثال، براکت های ارتودنسی دیمون با سرعت بیشتر و با حداقل درد و عوارض، دندان های بیماران را به شکلی موثرتر و هماهنگ تر نسبت به براکت های سنتی صاف و منظم می کنند. به همین دلیل، اکثر بیماران امروزه بدون هیچ عارضه ای می توانند درمان ارتودنسی خود را با موفقیت به پایان برسانند.