آیا درمان کجی دندان بدون ارتودنسی در خانه امکان پذیر است؟ قیمت ارتودنسی دندان در خانه چقدر است؟هزینه ارتودنسی تک دندان نیز به همان اندازه است؟ برای کسب اطلاعات درباره ارتودنسی دندان در خانه با ما در این مقاله از کرج اورتو همراه باشید. در چند سال اخیر ارتودنسی دندان به روش خانگی با استفاده از روش نوار دندان برای از بین بردن فاصله میان دندان ها رایج شده است. نحوه استفاده آن چسباندن دندان با نوار چسب قبل از خواب است؛ اما این روش مشکلات خاص خود را دارد.
برای صاف کردن دندان ها احتیاج به دقت فراوانی است که فرد علاوه بر دقت احتیاج به اطلاعات زیادی در مورد ساختار دهان دارد تا با ارتودنسی دندان به روش خانگی را انجام بدهد؛ اما در این روش دادن جهت و حالت به دندان بدون خطا نیست و در آخر منجر به آسیب لثه و حتی احتمال دارد که به جای کمتر شدن فاصله میان دندان ها فاصله بیشتر بشود. پس این روش درمان ارتودنسی خانگی با خطر هایی همراه است که بهتر است دقت کاملی داشته باشید.
علم دندان پزشکی، علم بسیار وسیعی است که از راه های گوناگون به مشکلات دندان های شما پاسخ می دهد، این را هم قبول داریم که هزینه های ارتودنسی بالا است و همه افراد نمی توانند از پس پرداخت آن برآیند.
اما خبر خوب این است که؛ برای حل مشکل دیاستم یا فاصله بین دندان ها، و یا مشکل کجی دندان ها، می توان از روش های دیگری نیز استفاده کرد. مانند:
باندینگ بهترین روش برای درمان دندان آسیب دیده از جویدن غذا و وجود فاصله از آن به عنوان ارتودنسی دندان به روش خانگی است. این روش بی خطر و بسیار کم هزینه است؛ اما بعد از فرایند حتما توصیه های مراقبتی دندانپزشک اجرا شوند.
یکی از روش های ارتودنسی دندان به روش خانگی استفاده از ونیرهای دندانی است. ونیرها روکش هایی برای دندان ها هستند، که به کمک آنها می توان عیوب دندانی مثلا وجود فاصله بین دندان ها را رفع نمود، ونیرها ظاهری بسیار طبیعی و زیبا دارند و نیز طول عمر آنها بیشتر می باشد؛ اما قیمت آنها از روش های قبلی اندکی بالاتر است، که البته در هر صورت هزینه ای که برای ونیرها می پردازید، از هزینه ارتودنسی کمتر می باشد.
این روش، روشی به صرفه و کم خطر محسوب می شود، استفاده از نگه دارنده ها از آن جهت اصولی و مناسب است که دندان پزشک آنها را به صورت اختصاصی برای شما می سازد. اما نکته قابل توجه در این زمینه آن است که؛ باید مدت زمان نسبتا زیادی صبر کنید و حوصله به خرج دهید، تا با این روش به هدف خود برسید.
می توان با هزینه ای بسیار کمتر از هزینه های ارتودنسی، و با استفاده از ماده ای به نام کامپوزیت، مشکلات کجی دندان ها و نیز فاصله بین دندان ها را رفع نمود. کامپوزیت ماده ای به رنگ دندان ها است، که توسط دندان پزشک در محل مناسب خود قرار داده شده، و به فرم مناسب و دلخواه آن در می آید.
البته توجه کنید که تمام روش هایی که در بالا گفتیم، برای حل مشکلات جزئی دندان ها است، و اگر بهم ریختگی دندان ها بسیار شدید باشد، منطقی تر این است که به سراغ ارتودنسی برویم.
👈بیش تر بخوانید: ارتودنسی یا کامپوزیت؟ کدام یک کاربردی تر است؟
استفاده از سیم ها و براکت ارتودنسی تنها راه درمان ارتودنسی نیستند و اگر خواهان صاف کردن دندان ها بدون براکت ارتودنسی در منزل هستید باید به یاد داشته باشید که بدون مشاوره از ارتودنتیست خطر ناک و یا بی اثر است در حالی که متخصص ارتودنسی با ابزار هایی مناسب و کاربردی برای ارتودنسی می تواند شما را درمان کند.
همه شکاف های بیماران قابل پیشگیری نیستند؛ اما می توان با انجام یک سری اقدامات مانند کمک کردن به کودک در ترک عادت مکیدن شصت خود، رسیدگی به بهداشت دهان، حالت مسواک زدن و نخ دندان کشیدن از اثرات خطرناک ناشی از فاصله دندان ها کاهش داد.
فرد در دوره درمان ارتودنسی با وجود براکت ها و سیم ها در داخل دهان خود برای حفظ بهداشت دهان احتیاج به تلاش بیشتری دارد.
انتخاب یک مسواک مناسب اولین گام برای حفظ سلامتی بهداشت دهان و دندان است؛ چرا که هنگام غذا خوردن براکت ها و سیم ها باعث به دام انداختن مقداری از غذا در بین خود می شوند و باعث جمع شدن باکتری ها در دهان و در نتیجه دچار مشکلات بهداشتی و از جمله پوسیدگی دندان می شود.
ارتودنسی ثابت رایج ترین روش درمان در بیماران است که از اجزا سیم کمان، اتصال و براکت ها است و غذا به راحتی می توانند بین سیم کمان و اتصال گیر کند بنابر این به یک مسواک خوب و موثر برای پاک کردن رسوبات روی دندان ها نیاز است. طبق آکادمی دندانپزشکی عمومی هیچ شاخص علمی در مسواک برای رها شدن از پلاک های دندانی وجود ندارد؛ اما دقیق مسواک زدن هر شخص مهمترین شاخص بهداشت دهان است پس مسواکی را انتخاب کنید که با آن بتوانید حالت های خاص دندان ها و براکت ها و فاصله میان آن ها را با دقت تمیز کنید.
مسواک با دسته مناسب دست به شما کمک می کند که آن را محکم تر در دست بگیرید و بخصوص به کودکان کمک می کند تا دقیق و راحت تر مسواک بزنند.
مسواک با فرچه سفت امکان دارد که به لثه هایی که بر اثر ارتودنسی قبلا زخم شده باشند بیشتر زخم را تشدید کند و مسواک با فرچه های سفت امکان ساییدگی مینای دندان ها وجود دارد و مسواک با فرچه نرم همان اندازه در تمیزی موثر هستند.
انجمن بهداشت دندانپزشکی آمریکا نشان می دهد که فرچه های سر گرد مسواک امکان دسترسی به تمام نقاط دهان را دارد و به بافت دهان آسیب نمی رساند.
بعد از تهیه مسواک مناسب با فرچه هایی نرم و دسته ای پهن و سر گرد حتما مطمئن شوید که کودک شما به درستی از آن استفاده می کند و بهتر است که بر درست مسواک زدن کودکان خود نظارت داشته باشید تا زمانی که کودکان شما به درست مسواک زدن عادت کنند.
مسواک ها سر گرد برقی نیز می توانند به رعایت بهداشت دهان کمک کنند و با لرزیدن مسواک باید آن را چند ثانیه بر دندان نگه دارید و امکان بهره بردن از خاصیت چرخاننده آن را دارید و فرچه های معمولی امکان دارد در براکت ها گیر کنند و این در حالی است که مسواک های برقی به ارتودنسی آسیب نمی رسانند و به صاف کردن دندان ها کمک می کند.
👈بیش تر بخوانید: عوارض ارتودنسی دندان
برای مسواک زدن دهان خود را باز کنید تا همه دندان ها را مسواک بزنید ؛ اما اگر با دهان بسته مسواک می زنید برخی از دندان ها را پوشش نمی دهید.
برای مسواک زدن سطوح خارجی دندان ها می توانید با دندان های مولر سمت راست قسمت گونه و از عقب به جلو شروع به مسواک زدن کنید تا به سمت چپ برسید و برای دندان های فک پایین از سمت چپ به راست و پادساعت گرد آن ها را مسواک بزنید.
برای مسواک زدن سطوح داخلی دندان ها مسواک را به حالت افقی بگیرید و دندان های پشت را مسواک بزنید و به سمت جلو حرکت کنید و با رسیدن به دندان های جلو مسواک را عمودی بگیرید تا دندان ها تک تک به خوبی تمیز شوند.
برای مسواک زدن سطح جونده دندان های مولر از حرکت دایره ای استفاده کنید تا به عمق نقاط دندان ها دسترسی داشته باشید.
اگر از ارتودنسی ثابت استفاده می کنید مسواک زدن نقش حیاتی در بهداشت دهان ایفا می کند پس برای هر بار مسواک زدن از مسواک بین دندانی استفاده کنید تا به آن عادت کنید و لثه ای سالم و دهانی خوش بو با مسواک زدن داشته باشید. آکادمی دندان پزشکی عمومی توصیه میکند که از مسواک با سری کوچک استفاده کنید تا به راحتی به همه نقطه های دهان دسترسی داشته باشد.
از رایج ترین مشکلات دندان ها، بهم ریختگی و شلوغی آنها و یا وجود فاصله یا به اصطلاح علمی، دیاستم در دندان ها است.
این اتفاقات می تواند دلایل گوناگونی داشته باشد. مثلا اندازه فک فردی کوچک و دندان های او بزرگ باشند، و یا بعد از رویش دندان های عقل، به علت در دسترس نبودن فضای کافی، به سایر دندان ها فشار وارد شده و دچار بی نظمی شوند.
اما گاهی به این دلیل که کسی فک بزرگی دارد، و یا دندان های او بیش از حد کوچک هستند، بین دندان هایش فاصله هایی دیده می شود که اصلا زیبا نیست.
خب راه حل این مشکل درمان ارتودنسی است؛ اما بعضی از افراد با ارتودنسی کردن مشکل دارند و یا توانایی مالی انجام آن را ندارند، چون ارتودنسی جزء خدمات پرهزینه دندان پزشکی محسوب می شود. شاید شما از آن دسته افراد باشید که بخواهید برای حل فاصله موجود بین دندان هایتان، از روش های کم هزینه تر در منزل بهره بگیرید.
براکت ها یا نوارهای DIY، از جمله محصولات صاف کردن دندان ها هستند که گفته شده که علاوه بر صاف نمودن دندان های کج، می توانند به مرور زمان فاصله موجود بین دندان ها را از بین ببرند.
طبیعتا این نوارها هزینه خیلی کمتری نسبت به درمان ارتودنسی دارند، اما به کار گیری آنها خیلی هم ساده نیست، و همواره این ریسک وجود دارد که دندان ها را در جهت مناسب و دلخواه ما جا به جا نکنند، باعث شل شدن و لقی دندان ها شوند؛ به علاوه ممکن است که دندان های جا به جا شده مجددا حرکت کرده، و به محل قبلی خود برگردند.
قطعا انجام دادن چنین کاری نیاز به دانش، تخصص و مهارت لازم دارد، و در صورت استفاده نامناسب از این ابزار می توانید به دندان ها و یا لثه خود آسیب هایی بزنید.
منبع : سایت دکتر خضری – متخصص ارتودنسی در کرج