بسیاری معتقداند که چون دندان های فک پایین آن ها مرتب هستند و یا دیده نمی شوند پس فقط احتیاج به ارتودنسی دندان بالا دارند و ارتودنسی دندان های پایین اهمیتی ندارد؛ اما این امر در برخی از بیماران بعد از معاینات دندان پزشک صدق می کند و برای همه بیماران اینگونه نیست.
اگر بیمار از وضعیت دندان های فک پایین رضایت داشته باشد؛ اما دندان های فک بالا دچار اوربایت شدید باشند بعد از تایید دندانپزشک می تواند فقط ارتودنسی فک بالا را انجام دهد. کار انجام شده ارتودنسی بر دندان های به هم فشرده شده برعکس بستن فاصله میان دندان ها است که موجب کاهش اختلال اوربایت می شود.
در ارتودنسی تک فک فقط دندان های فک بالا یا دندان های فک پایین سیم کشی می شوند و در ارتودنسی متحرک نیز اینویزیلاین فقط برای دندان های فک بالا یا دندان های فک پایین طراحی می شود؛ اما برای ارتودنسی هر دو فک برخی از متخصصین ابتدا دندان های فک بالا را ارتودنسی می کنند سپس دندان های فک پایین را ارتودنسی می کنند و برخی برعکس این روند عمل می کنند. هدف اصلی درمان است پس دندانپزشکان در ارتودنسی به وضعیت هر دو فک توجه می کنند.
بایت مناسب می تواند به پخش یکنواخت نیرو وارده روزمره بر دندان ها و جلو گیری از آسیب به دندان ها و لثه کمک کند. با افزایش سن عمق بایت افزایش می یابد و نحوه حرکت دندان ها در ارتودنسی تاثیر گزار است که اگر بر دندان ها به هم فشرده شده درمان ارتودنسی را انجام بدهیم در آن صورت دندان ها به سمت جلو حرکت می کنند؛ اما اگر بخواهیم فاصله میان دندان ها را با ارتودنسی درمان و صاف کنیم دندان ها به سمت عقب حرکت می کنند. برای برسی وضعیت بایت دندان ها و تشخیص استفاده از نوع درمان ارتودنسی باید به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید.
عموم مردم تصور می کنند که اگر فک بالا فرد از فک پایین بیش از حد جلو باشد پس فک بالا ایراد دارد ؛ اما این گونه نیست و در حقیقت فک پایین عقب تر از حالت نرمال است و برای درمان باید هر دو فک مورد علاج قرار بگیرند.
ارتودنسی دندان های فک بالا در اکثر موارد به دلیل سختی کار هزینه بیشتری از ارتودنسی دندان های فک پایین دارد و در ارتودنسی دندان های فک بالا و پایین عوامل نوع درمان و نوع براکت استفاده شده در هزینه های درمان ارتودنسی موثر هستند.
عموما عوامل اصلی هزینه های درمان ارتودنسی در سه بخش هستند:
اما بالا بودن جمع کل هزینه ها قابل حل است و از همه مهم تر این هزینه ها نباید یک مانع برای زیبایی و اعتماد به نفس فرد بیمار باشد و برای آسودگی خاطر بیماران می توانند هزینه های ارتودنسی را به صورت ارتودنسی اقصاطی پرداخت کنند.
یک بی نظمی ناحیه ای در دهان باعث ایجاد اختلال در غذا خوردن، خوابیدن، نفس کشیدن، صحبت کردن و حتی احساس ناراحتی فک در زمان استراحت است که نه فقط حالت فیزیکی دارد؛ بلکه بر حالت های روحی فرد تاثیر گزار است. این مشکلات در بیماران متفاوت است که به نوع ناهنجاری، سن بیمار و شدت ناهنجاری بستگی دارد. حال به برخی از اختلات می پردازیم.
در صورت عدم هم پوشانی دندان های فک بالا و پایین با غذا خوردن فرد دچار درد و ناراحتی از این نا هنجاری می شود و با کامل جویده نشدن غذا ها فرد به بیماری های دیگری از جمله مشکلات گوارشی دچار می شود.
کودکانی که در مدت زمان طولانی تر به استفاده از پستانک یا مکیدن انگشت های خود عادت کرده باشند دچار ناهنجاری در فک می شوند که در تغییر شکل ساختاری چهره تاثیر گزار است که در ظاهر فرد نمایان می شود.
تنفس با بینی مقدار قابل توجهی از آلودگی های هوا و میط را بر ترف می کند که اگر فرد دچان این عارضه بشود نمی تواند از بینی نفس بکشد و به ناچار از دهان تنف می کند که خاصیت بینی را ندارد و فرد با تنفس از دهان دچار مشکلات فکی و تنگی نفس می شود.
روش های مختلفی برای درمان ناهنجاری های دندان و دهان بیماران وجود دارد که در اولین گام باید به متخصص ارتودنسی یا فوق تخیی ارتودنسی مراجعه کنند تا مورد معاینه و برسی قرار بگیرد.
کنترل عادت های بد جویدن ناخون، لب، زبان و دندان قورچ که برای اصلاح این عادت ها و جلوگیری از آن ها روش های مختلفی وجود دارد که بهتر است فرد از محافظ دندان در شب ها استفاده کند.
در برخی دیگر از نا هنجاری ها نیاز به سیم ارتودنسی است که دندان ها را در طول بازه درمان دندان ها را به حرکت وا می دارد که در مکان مناسب خود قرار بگیرند.
در برخی دیگر از ناهجاری های فک و دندان متخصص ارتودنسی بعد از معاینه و برسی دقیق برای درمان بیمار احتیاج به جراحی دهان و فک دارد که متخصص ارتودنسی اگر روش های دیگر را برسی کند و جواب گوی مشکل بیمار نباشند و درمان این بیماری که ساختاری پیچیده و مشکلی که دارد و ضرورت داشته باشد آن وقت از گزینه جراحی دهان و فک استفاده می کند.
افرادی که دچار بزرگی فک بالا هستند بهتر است که در سنین کودکی و ترجیحا در سن هشت سالگی برای درمان به متخصص ارتودنسی مراجعه کنند؛ چون در کودکی فک کامل نشده است و قابلیت شکل پزیری را دارد بنابر این ارتودنسی در این زمان برای هر دو فک بالا و پایین کاربرد دارد و می توان در بهترین زمان بهترین نتیجه درمان را کسب کرد.